تکنیکها و استراتژیهای سئو از نظر محل انجام (داخل یا خارج از وبسایت) به دو نوع اصلی سئوی داخلی و سئوی خارجی تقسیمبندی میشوند و هرکدام روی موارد متفاوتی تمرکز میکنند. ممکن است در بحث انواع سئو با دو اصطلاح سئوی فنی (تکنیکال) و سئوی محلی (لوکال) نیز برخورد کرده باشید که البته میتوان آنها را بهترتیب بخشی از سئوی داخلی و خارجی به حساب آورد
البته سئوی تکنیکال بهدلیل سروکار داشتن با طراحی وبسایت و تنظیمات فنی وبسایت طبق نظر بسیاری از کارشناسان سئو میتواند بهعنوان شاخهای کاملا جدا در نظر گرفته شود. نمودار زیر توصیف خوبی از انواع سئو و اقدامات هر کدام در اختیار شما قرار میدهد.
سئو داخلی یا آن پیج
سئوی داخلی یا سئوی آن پیج به معنای بهینهسازی محتوای موجود در صفحات وب است. برخلاف تاکتیکهای سئو خارجی یا آفپیج، کنترل فاکتورهای موثر بر سئو داخلی در دست خود شماست. به عنوان مثال شما میتوانید تگهای عنوان در توضیحات متا صفحه خود را بهروزرسانی کرده و محتوای منحصر به فرد خودتان را بسازید.
ازجمله مهمترین اقدامات در سئو داخلی وبسایت میتوان به موارد فهرست زیر اشاره کرد:
کلمه کلیدی: با استفاده از استراتژیهای گوناگون یا ابزارهای سئو مانندKeyword Magic Tool «+» لازم است فرایند تولید محتوا را با پژوهش روی کلمات کلیدی گوناگون آغاز کنید. با چنین ابزارهایی میتوانید دادههای فراوانی راجع به میزان جستجوی مردم برای کلمات کلیدی خاص به دست آورید یا بسنجید که ردهبندی در صفحه نتایج جستجو برای یک کلمه کلیدی مشخص چقدر دشوار است. با این کار میتوانید تصمیم بگیرید که میخواهید چه قشری از مخاطبان را با کدام کلمات کلیدی هدف قرار دهید.
تولید محتوا: وقتی کلمات کلیدی اولیه و ثانویه خود را راجع به سوژهای مشخص پیدا کردید، باید با در نظرگیری مقصود کاربر شروع به تولید محتوا و نگارش متن کنید. این یعنی باید متوجه شوید که افرادی که عبارتی خاص را جستجو میکنند، دقیقا به دنبال چه چیزی میگردند. اگر یک نفر عبارت «رنگهای موبایل گلکسی اس ۲۲ سامسونگ» را جستجو میکند، لازم است نهتنها راجع به رنگهای این موبایل در متن خود صحبت کنید، بلکه تصویری از رنگهای گوناگونی آن که احتمالا کاربر میخواهد ببیند نیز در پست خود قرار دهید.
سرعت صفحه: کاربران معمولا در صورتی که اطلاعات مورد نظر خود را به سرعت به دست نیاورند از صفحات وب خارج میشوند. بنابراین با استفاده از ابزار PageSpeed Insight «+» گوگل باید اطمینان حاصل کنید که صفحه وب شما با بالاترین سرعت ممکن بارگذاری میشود. اگر مشکلی وجود داشته باشد، این ابزار راهکارهایی برای بهبود شرایط در اختیارتان قرار می دهد.
استفاده از لینکهای داخلی: همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، گوگل به کمک لینکهای مختلف به خزیدن در سطح اینترنت مشغول میشود و این یعنی ایجاد لینک بین صفحات مختلف وبسایت، عنصری حیاتی در استراتژی سئو شما به حساب میآید. لینکها در واقع تکیهگاه شما به حساب میآیند و با متصل کردن صفحات موثق و معتبر به صفحاتی که تازه ایجاد شدهاند یا صفحاتی که نیاز به بهبود دارند، میتوانید شرایط بهتری برای محتوا خود رقم بزنید.
بحث محتوا در سئوی داخلی وبسایت آنقدر اهمیت دارد که بسیاری از کارشناسان شاخهای جداگانه بهنام سئوی محتوا برای آن در نظر میگیرند. در ادامه نگاهی به نکات مهم در زمینه سئو محتوا و انواع آن خواهیم داشت.
اهمیت تولید محتوا در سئو
بیل گیتس یکبار گفت: «محتوا، پادشاه است» و این گفته همین امروز هم کاملا حقیقت دارد. اما از نقطه نظر سئو، این گفته به چه معناست؟ هرچه محتوای تولیدی شما بهتر باشد، جایگاه بالاتری هم در صفحات نتایج جستجو به دست خواهید آورد.
اما چه چیزی محتوای معرکه را از محتوای بیکیفیت متمایز میکند؟ در ادامه در این باره صحبت خواهیم کرد. اما ابتدا بیایید از این بگوییم که اصلیترین نقاط تمرکز به هنگام تولید محتوا چه مواردی هستند. فهرست زیر به نکات ضروری برای تولید محتوا اشاره دارد:
عنوان ها و توضیحات متا در سئو
توجه به قواعد تیترنویسی
سبک نگارش محتوا
استفاده از انواع مختلف محتوا
لینکهای خارجی
اهمیت تولید محتوا در سئو
در ادامه در مورد هریک از این موارد و اهمیت آنها توضیح میدهیم.
عنوان ها و توضیحات متا در سئو
عناوین متا (Meta Titles) و توضیحات متا (Meta Descriptions) در اکثریت مواقع تعیین میکنند که گوگل چه چیزی را در نتایج جستجو به کاربران نشان میدهد.
تگ عنوان و توضیحات متا در صفحه نتایج
یک عنوان متای دقیق (که به آن برچسب عنوان یا Title Tag هم گفته میشود) به شکلی دقیق و واضح توضیح میدهد که در صفحه موردنظر چه چیزی انتظار کاربر را میکشد و در نتیجه، او را به کلیک یا عدم کلیک روی نتیجه مورد نظر ترغیب میکند.
عناوین متا و توضیحات متا مثل بروشورهایی تبلیغاتی میمانند که کاربران را به داخل وبسایت شما میکشند و از سوی دیگر به گوگل کمک میکنند تا درکی بهتر از محتوا و هدف پشت هر صفحه به دست آورد. بنابراین باید اطمینان حاصل کنید که از کلمه کلیدی اصلی خود در توضیحات متا بهره بردهاید. چنین کاری هم به نفع کاربران خواهد بود و هم به نفع موتورهای جستجو.
توجه به قواعد تیترنویسی
عنوان یا تیتری که کاربر به هنگام ورود به صفحه شما مشاهده میکند، سیگنالی بسیار مهم برای گوگل به حساب میآید. درست مانند عنوان متا، سرتیتر (یا اصطلاحا هدینگ یا تگ h1) پست شما باید کاملا واضح و حاوی عباراتی باشد که کاربر آنها را جستجو کرده است. با رعایت این قاعده، بار دیگر هم به گوگل و هم به کاربر اطمینان خاطر خواهید داد که با مطلبی با کیفیت روبهرو هستند.
سبک نگارش محتوا
نوشتههای خود را ساده، سرراست و متمرکز نگه دارید. جملاتی کوتاه بنویسید، محتوای خود را تبدیل به بخشهایی خرد و قابل هضم کنید و هیچوقت از سوژه فاصله نگیرید. با این کار، خوانندگان میتوانند فورا راه حل مشکل خود را بیابند. محتوای خود را به گونهای سامان دهید که به راحتی درک شود و مخاطبان بتوانند با آن تعامل کنند.
غنای محتوا
محتوای شما باید شکلی چند رسانهای داشته و غنی به حساب آید. بنابراین تا جای ممکن از فایلهای صوتی، ویدیویی و تصویری استفاده کنید. اما در نظر داشته باشید که گوگل قادر به درک درونمایه تصاویر یا ویدیوها نیست.
بنابراین وقتی به سراغ این فرمتهای غنیتر میروید، لازم است از تگهای متای مناسب نیز استفاده کنید تا هم گوگل و هم افرادی که از مشکلات مربوط به بینایی رنج میبرند، موضوع محتوا را متوجه شوند. علاوه بر این میتوانید نسخهای متنی از همان تصاویر و ویدیوها داشته باشید تا نظر کاربران علاقهمند به مطالعه را نیز جلب کنید.
لینکهای خارجی
«لینکهای خارجی» (Outbound Links) – یا لینکهای شما به وبسایتهای خارجی – به منابعی منتهی میشوند که موثق بودن محتوای شما را تایید میکنند و به نویسنده متن اعتبار میبخشند.